По следите на траките…

По следите на траките в Казалнък…

Там свърши нашето пътешествие вчера ( ”По стъпките на хайдутите”) и именно от тук започва днес.

Казанлък е известен с това, че е център на Розовата долина, но също е прочут с най-добрата запазена Тракийска гробница в България ( фокус на нашето  пътешествие ).


91 номер от книжката ни със ”100 национални туристически обекта” е Тракийската гробница и Литературно-художественият музей ”Чудомир”. И  двете дестинации всъщност се намираха в една сграда, намираща се в центъра на Казанлък. Не позволиха да снимаме, затова ще разкажа най-интересните неща. Ще видите изложения на неолит, халколит, ранна бронзова епоха, Средновековие, както и находки от Римската епоха. Изключителна находка е пръст от гроба на хан Кубрат. И находки от градът на Севт 3 – Севтополис. 

Този град е построен върху руините на друг град още през 320г.пр Хр. Той се е явявал столица на Одринското царство. Понастоящем се намира под язовир Копринка ( който е и следващата ни дестинация ). Друго интересно е залата Трезор, в която са изложени златните, сребърните и бронзови находки от тракийските храмове-гробници. Сред тях ще видите на централно място златният венец на цар Севт 3, както и неговият шлем, наколенници, златна и сребърна конска муниция и колекция от монети. Тракийската епоха пленява със своята стара история…Първата снимка е макет на града Севтополис, който е бил заобиколен от вода. А втората снимка е от 1948г, когато се започва строенето на язовира. Тогава се открива градът на Севт 3, но въпреки това язовир Копринка бива построен върху тази тракийска находка.

Музеят ”Чудомир” също беше интересен.


След Казанлък си взехме по едно кафе на крак и се запътихме към язовир Копринка, който се намираше на няколко километра от Казанлък. Пътувала съм доста из България, но мога да кажа, че това място е едно от най-специалните, на които съм била. Язовирът е толкова внушителен и красив, заобиколен от планини, на фон се чуват най-различни видове птици, и на теб не ти остава нищо друго освен да притаиш дъх и да се опиташ да запечаташ всеки сантиметър от това велико място.

Снимката е абсолютно реална, но заснета с телефон. Красотата е неописуема и сякаш два свята се сливат в един. И някак осъзнаваш колко малък си ти, на фона на природата и нейната сила и красота. 

Вдъхновени се запътихме към следващата ни дестинация – Хисаря. 

67 – Тракийска гробница в с.Старосел

67а – Археологичен музей; Римска гробница


Археологичният музей бе добре подреден и интересен, но след Тракийската гробница в Казанлък, трудно нещо би ни впечатлило. След това се запътихме към Римската гробница, за която ни обясниха, че е семейна гробница.

Влизайки попаднахме в стълбищен коридор и една ниска ”врата” която ни отведе до гробната камера. Изключителното на това място бяха шестте ниши, в които навремето са се оставяли дарове за погребаните. На шестата ниша, която се пада най-вдясно има запазени изрисувани червени рози, а подът е с музайка, така типична за онова време…

                                                                                                

След това се запътихме към село Старосел, което се намираше на 20км. от Хисаря. Времето беше хубаво и се насладихме на пътя, нетърпеливи да видим какво ни очаква там. Под номер 67 ни посрещна Тракийският култов комплекс. Тук видяхме най-големият царски комплекс с мавзолей. Когато се качихме по огромното стълбище, все едно се пренесохме в Древен Рим, или дори още по-назад във времето…

Невероятен ден, изпълнен с история, древност и интересна информация за живота на траките по тези земи…

И не на последно място избрахме за Вас няколко снимки от Хисаря – място, което бих посетила отново и отново, не само заради минералните бани, но и заради чистия въздух, милите хора, вкусната кухня и усещането за древност по улиците на този град, кътчетата, за които не остана време, руините, които напомнят за едно друго време…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s