Пожелай си нещо…

Пожелай си нещо или с други думи – отиди, за да почувстваш магията на Рупите…

”Рупите” в нашата книжка с пътешествия се намира под номер 5. Това е мястото, което Ванга е избрала, за да прекара последните години от живота си. За тези, които са по-запознати, знаят, че тя се е колебала между Рупите и  Мелник. Според пророчицата на двете места има силна енергия, която е необикновена. В крайна сметка избира Рупите, но Мелник ( номер 4 в книжката ) остава наша втора дестинация.

Знаете ли… има нещо много специално в тези Рупи. Не знам какво е, но отивайки там, въздухът се променя, дишам по-свободно, всичко става леко и спокойно. Не казвам, че си тръгвам с решени проблеми, но с чистото съзнание, че за всичко има изход и вариант и че нещата ще се наредят…

Колкото и пъти да отида до Рупите, там винаги ме посрещат котенца – любопитни, малко нахални, но много сладки. След като преминете през тях, влизате в едно кътче от Рая, което се намира тук долу на Земята.

Неповторимото при Рупите не е едно… На времето тук са живеели много хора, но след изригването на вулкана Кожух, от това място не остава почти нищо. В следствие на вулкана, от Рупите започва да извира минерална вода с температура 75 градуса по Целзий. Стотици хора ходят до Рупите само, за да си вземат от тази вода, която е лечебна за ред различни заболявания.

В Рупите се срещат най-различни видове животни, както и рядка растителност от рода на нар, лимон, бамбук.

На табелата, когато влязохме пишеше следното:

” Местност Рупите
Разположена е във вътрешната част на кратера на изгасналия вулкан Кожух. Мястото е прочуто с високата концетрация на космическа енергия, минерални извори и построения от Ванга храм ”Св.Петка Българска”. Възвишението Кожух е остатък от единствения вулкан на територията на България. През 1962г. е обявено за природна забележителност заради срещащите се в него редки животински и растителни видове.”

Може да посетите църквата, която Ванга построява със събраните пари от хората. Може да видите нейният гроб, дома, в който е живяла, кладенецът, в който всеки път хвърлям по стотинка с желание… Но най-вече направете възможно да седнете някъде, за малко, на тихо и спокойно, и да се насладите на това, което се усеща във въздуха. Изпийте едно кафе. Заслужава си…

Следващата ни дестинация е най-малкият град в България – Мелник. Това е любим мой град, заради запазената старата архитектура, калдъръмените улици, много история в малкия град, живописните къщички, кръчмите с традиционна кухня, в които може да пийнеш от така известното мелнишко вино…

Да, много са причините да заобичаш този град, още в мига, в който влезеш в него.

В Мелник посетихме:

  1. Кордопуловата къща
  2. Исторически музей

Кордопуловата къща е едно изключително място, съхранило духа на онова време. Тя е построена през 1754г. и представлява дом на богато семейство. Сами ще усетите това, особено ако първо посетите историческия музей и видите бита на мелнишките заселници през годините. Също не пропускайте да слезете в избата и да видите къде се е правило виното.Няма да ви занимавам с история. Всеки може да прочете сам за тази къща, но ако имате време, потърсете табелата ”Лятна градина” и се качете до горе, за да се насладите на гледката от къщата и да усетите как слънцето се разхожда по гърба ви в закачлив танц и да поемете глътка чист въздух.

След тази разходка, седнахме в местна кръчма и се насладихме на вкусната кухня и атмосферата на най-малкият град в България… за хора с големи сърца.

Разходете се под дъгата, танцувайте под дъжда, усмихнете се на деня…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s