Магията на Водопада

Красотата на Кая Бунар

Решихме да разнообразим разходката от обичайните места, които са по-популярни за туристите, затова се насочихме към село Хотница, което се намира в област Велико Търново. Там се крие красив водопад на име Кая Бунар, който нямахме търпение да видим. По пътя спряхме да снимаме – пленени от природата около нас. Въпреки, че ни остави без дъх не веднъж, гледката не успя да ни омае дотолкова, че да се насладим и на пътя. Пътят е осеян с дупки, постоянни завои и е меко-казано неприятен, но след малка табелка със синя стрелка, водопадът е вече доста близо…

Има място, където да оставите колата, като следва дървен мост. След него се открива невероятна гледка. Кая Бунар…  Той е с дължина 30 метра и е подходящ за пикник, какъвто направихме ние. Пред нас се откри красив вир с цвят на водата, напомнящ на красивите Крушунски водопади. Водопадът също предлага Екопътека за по-активните. Ще ви отнеме около час, разкриваща най-различни гледки и кътчета за сърцата на пътешествениците. Екопътеката е с дължина 1.5км.

Водопадът е повече от пленителен и е от онези чудеса на България, които си заслужава да видите…

Ще оставя снимките и вашето въображение да творят следващите редове…

След това посетихме Съевата дупка. Тя се намира на 3км от село Брестница. Пещерата носи името на двамата брата Съю и Съйко. Екскурзоводът беше изключително мил, въпреки че закъсняхме малко. Увлекателно разказа историята на пещерата, както и ни преведе през всичките й зали. Първата, от която се нарича Купена, заради големият сталагмит, който прилича на купа сено. Втората е Срутището, тъй като по време на едно земетресение, доста от сталактитите са се откъснали и счупили. Третата зала, която приковава вниманието на всички е Концертната зала. В нея са се извършвали немалко концерти от големи имена като Лили Иванова и Емил Димитров. Тази зала също е била място, за много сватбени церемонии. Четвъртата зала се нарича Космос, а последната Белият Замък. Всяка зала си има история, която ще чуете на място, както може да видите и малките й заселници – прилепи, които все още спяха своя сън. Ще видите няколко различни вида, които се срещат в пещера Съевата дупка.

 В близост до Съевата дупка има ферма за Щрауси, за която не остана време, но ще посетим за в бъдеще. Ако отидете малко по-рано, може и да успеете да ги видите.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s